Dela gärna detta inlägg:Share on Facebook
Facebook

3 Diamond Director Eija Heimonen och 5 Ruby Director Ene Berg fortsätter sitt italienska äventyr. Här är deras senaste uppdatering.

IMG_3533Efter en riklig frukost inledde vi dagen med en italienskalektion. Paolo och Ella gick igenom ord och uttryck som vi behöver i vardagslivet. Jag är säker på att några av dem kommer fastna i mitt minne…

Vi har redan besökt den lilla marknadsplatsen i byn Tavernelle för att öva vår italienska i verkliga situationer; vi njöt av gelato, den världsberömda italienska glassen, och självklart en cappucino. Efter onsdagens lektion besökte vi den lilla staden San Gimignano.IMG_3663

Vi har även haft tillfälle att besöka två lokala ekologiska vingårdar. Chianti-regionen är främst känd för sina röda viner, men dess vita viner, och framförallt ekologiska vita viner, är mycket fräscha och aromatiska. Francesco och Paolo berättade mycket intressant om den toskanska jorden och hur de gamla etruskerna förde vin till området. De berättade om hur vinet beskärs och gödslas, hur druvorna handplockas, och mycket mer. Här finns en lokal sed att avnjuta en aperitivo bestående av lokalt bröd (bruschetta), ost (formaggio), oliver, prosciutto, och självklart härligt lokalproducerat vin som avnjuts i vackra omgivningar och trevligt sällskap.

IMG_3644I torsdags kväll fick vi möjlighet att laga mat i den privata villan Tavoleve. Vi instruerades av den fantastiska kocken Rosanna och vi fick alla förkläden med våra namn på. Vi började med att förbereda desserten (dolce), en ”chokladkorv” som sen sattes att stelna i kylen. Sen började vi förbereda pastadegen. Vi fyllde raviolin med ricotta och parmesan och en pasta gjord på citronskal och färsk mejram.

Till huvudrätt lagade vi köttrullader av tunna nötfiléer. Rullarna fylldes med en tunn skiva skinka, kronärtskocka som kokats i citronjuice, och ricotta. Rullarna bands ihop med ett särskilt snöre avsett för just det ändamålet och kryddades med salt och peppar. Rulladerna sauterades i en panna med olivolja och vitlök. Vi hällde sen på lite vitt vin och passerade tomater. Vi lade på locket och lät rulladerna koka. Raviolin kokades hastigt i vatten som kryddats med havssalt och placerades sen mycket kort i en panna med smör och salvia.IMG_3618

Middagen serverades av Ella och Paolo och kröntes av underbara ekologiska viner. Det toskanska köket kallas ibland ”cucina povera”, det fattiga köket, vilket innebär att ingenting kastas. Alla ingredienser utnyttjas. Vi satte oss till bords under livligt samtal och glad stämning och njöt av middagen som vi själva hade lagat. Utanför färgade solen kullarna i gyllene och lila toner.

Eija och Ene

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>