Dela gärna detta inlägg:Share on Facebook
Facebook

Rugged beauty of the ApenninesI fredags fortsatte vår härliga resa i Italien, från Toscanas böljande kullar, genom Apenninerna, mot det mer dramatiska landskapet i Marche regionen. Efter en resa genom snötäckta berg anlände vi till Ascoli Picello och det lättsamma livet på landet byttes mot livligare stadsliv.Ascoli antique fair

Vi fick möjlighet att se staden, och självklart var vi mycket intresserade av alla butiker med italienska skor och handväskor! Våra italienskalektioner fortsatte under förmiddagen, den här gången i ett tjusigt mötesrum i Ascolis stadshus.

På lördagen besökte vi den närbelägna staden Offida med anor från medeltiden. Den är framförallt känd för den imponerande kyrkan Santa Maria della Rocca från 1300-talet. Vi guidades av några lokala skolbarn som var väl förberedda och pratade bra engelska. Vi serverades en generös lunch med välsmakande mat och ekologiskt vin på en italiensk enoteca (vinbar) där en särskilt stilig servitör fick våra hjärtan att rusa!

Organic vineyard in Castroano, MarcheSöndag förmiddag spenderade vi på en ekologisk vingård där lantbrukaren Roberto berättade för oss om olika druvor, hur de odlas, sköts, gödslas, och hur vintillverkningen går till. Hela familjen hjälpte till att servera oss en lätt men jättegod lunch, med vinprovning. Familjen är jätteviktig i Italien och alla stöttar och kompletterar varandra i olika situationer i livet. Mycket mer här än i Finland, eftersom barnen ofta går i sina föräldrars fotspår inom lantbruk och hantverksyrken till exempel.Self-made Ascoli olives

Vi spenderade kvällen på vingården Relais de Colle, där vi bland annat tillredde de berömda Ascoli oliverna. Vår hurtige och livlige värd och kock guidade oss genom det italienska köket, och framförallt matlagningstraditionen i Marche regionen. Vår värd avslutade kvällen med att spela för oss på sitt dragspel.

Den här veckan har varit fylld med så många roliga, välsmakande, spännande och vackra saker att när vi påbörjade vår resa tillbaka till Rom kändes det som att resan varit mycket längre än vad den faktiskt var.

Organic olive oil tasting in Benedetto del TrontoPå vår återresa stannade vi vid en olivoljeproducent i San Benedetto del Tronto. Det finns ungefär 600 olika sorters oliver i Italien! Det var en stor överraskning för mig. Vi lärde oss massor om oliver och hur man tillverkar olivolja, även hur man lagrar och använder den. Vi åkte därifrån med ett flertal virgin olivoljor, kryddade med olika örter, att ta med hem!

Paolo hade bokat lunch för vår glada och nyfikna grupp på en restaurang vid havet, precis vid Adriatiska havets strand, och vi fick möjlighet att njuta av havsluften en stund innan vi anlände till Rom för att flyga hem.

Låten ”Arriverderci Roma” spelade i mitt huvud när jag såg den eviga staden försvinna utanför flygplansfönstret. Jag tar med mig många berikande upplevelser, och härliga delikatesser hem. Vi ser redan fram emot att återförenas med våra vänner Ella och Paolo, och andra nyvunna vänner. Mina kinder och min mage värker efter allt skrattande. Vi känner oss glada, men också en smula vemodiga.

Vi kommer tillbaka!

Ciao!

Eija och Ene

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>